Slaapoefentherapie

Als slaap niet langer vanzelfsprekend is en u worstelt met moeilijk inslapen, onderbroken nachten, vroeg ontwaken of vermoeidheid bij het ontwaken, biedt Slaapoefentherapie een op maat gemaakte aanpak die is afgestemd op uw persoonlijke situatie.


Wat kunt u verwachten?

De invloeden van uw dag gaan naadloos over in de nacht én andersom, wat tal van redenen kan veroorzaken voor slaapproblemen. Een Slaapoefentherapeut onderzoekt kwetsbaarheidsfactoren, oorzakelijke factoren, en in standhoudende factoren die uw slaap beïnvloeden, evenals de voorwaarden waaronder u slaapt. Deze brede evaluatie biedt de meest effectieve aanpak voor uw slaapproblemen. Tijdens een intakegesprek vult u vragenlijsten in die nodig zijn om een persoonlijk behandelplan op te stellen. De coach beoordeelt onder meer uw slaapvoorwaarden op orde zijn. U kunt hierbij denken aan of u voldoende slaperig bent, of u slaapt passend bij uw biologische klok en voldoende slaapt, maar ook niet teveel. Een behandelplan omvat 6-9 behandelingen verspreid over 4 tot 6 maanden. Elke behandeling duurt ongeveer 30-45 minuten. De behandelingen bestaan uit praat- en oefensessies. Praatsessies bieden tips voor beter slapen en het gezonder omgaan met klachten, met mogelijkheden voor gedachtentherapie, slaaphygiëne, communicatie vaardigheden of mindfulness. Oefensessies voorzien u van praktische handvatten en ontspanningsoefeningen.


Kosten en vergoeding

De vergoeding voor Slaapoefentherapie komt vanuit uw aanvullende verzekering in de categorie ‘Beweegzorg’, die therapieën om beter te bewegen omvat (zoals oefentherapie en fysiotherapie). De hoeveelheid vergoeding hangt af van het specifieke aanvullende pakket dat u heeft. Als u in dezelfde periode ook fysiotherapie ondergaat, dienen de behandelingen voor fysiotherapie en Slaapoefentherapie op verschillende dagen gepland te worden.


Deelnemersvoorwaarden

Iedereen die slaapproblemen ervaart kan deelnemen aan Slaapoefentherapie.


Aanmeldproces

Nadat u heeft gekozen voor Slaapoefentherapie neemt een Slaapoefentherapeut binnen enkele werkdagen contact met u op voor een afspraak. Na dit contactmoment volgt er een intakegesprek en kan er vervolgens gestart worden met het behandelplan.