Slaapoefentherapie

Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is.

Kunt u lastig in slaap komen, heeft u moeite met doorslapen, wordt u vaak (te) vroeg of heel moe wakker? Slaapoefentherapie helpt met uw slaapprobleem door een maatwerk aanpak afgestemd op uw persoonlijke situatie. De invloeden van de dag lopen door in de nacht en ook andersom beïnvloedt uw nacht de dag die erop volgt. Hierdoor kunnen er veel redenen zijn waarom u slecht slaapt. De Slaapoefentherapeut kijkt naar kwetsbaarheidsfactoren, oorzakelijke factoren en in standhoudende factoren die de slaap beïnvloeden. Daarnaast beoordelen we onder meer of de slaapvoorwaarden op orde zijn. U kunt hierbij denken aan: bent u voldoende slaperig? Slaapt u passend bij uw biologische klok? Slaapt u voldoende uren, maar ook niet teveel uren? Bent u rustig genoeg om te slapen? Kunt u zich ontspannen en uw hoofd kalmeren? Zijn de belangrijkste externe factoren (slaaphygiëne) op orde? Door deze combinatie van factoren te beoordelen krijgt u de best mogelijke slaap-aanpak passend bij uw situatie.

Hoe werkt het?

  1. U ontvangt na uw aanmelding een telefoontje voor een afspraak met de Slaapoefentherapeut.
  2. Er vindt een intake plaats waarbij u vragenlijsten invult om een behandelplan op te stellen (30-45 minuten).
  3. Uw persoonlijke behandelplan gaat van start en omvat 6-9 behandelingen.
  4. De behandelingen bestaan uit praat- en oefensessies. Tijdens de praatsessies worden tips besproken om beter te slapen of om gezonder om te gaan met uw klachten. U kunt ook hulp krijgen bij gedachtentherapie, slaaphygiëne, communicatieve vaardigheden of mindfulness. In de oefensessies krijgt u praktische handvatten en oefeningen om te ontspannen.

Kosten

De vergoeding voor Slaapoefentherapie komt vanuit uw aanvullende verzekering. Het valt in de categorie ‘Beweegzorg’, wat gaat over therapieën om beter te bewegen (zoals oefentherapie en fysiotherapie). Hoeveel behandelingen u vergoed krijgt, hangt af van welk extra pakket u heeft van de aanvullende verzekering. Als u ook naar de fysiotherapie gaat in dezelfde periode, mogen de behandelingen voor fysiotherapie en Slaapoefentherapie niet op dezelfde dag plaatsvinden. Dat betekent dat u ze op verschillende dagen moet plannen.

Tijd

Een behandelingsreeks bestaat gemiddeld uit 6-9 behandeling verspreid over een periode van 4 tot 6 maanden. Een behandeling duurt 30-45 minuten.

Deelnemersvoorwaarden

Iedereen met slaapproblemen kan deelnemen.