Slaapoefentherapie


Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is.

Kunt u lastig in slaap komen, heeft u moeite met doorslapen, wordt u vaak (te) vroeg of heel moe wakker? Slaapoefentherapie helpt met uw slaapprobleem door een maatwerk aanpak afgestemd op uw persoonlijke situatie. De invloeden van de dag lopen door in de nacht en ook andersom beïnvloedt uw nacht de dag die erop volgt. Hierdoor kunnen er veel redenen zijn waarom u slecht slaapt. De Slaapoefentherapeut kijkt naar kwetsbaarheidsfactoren, oorzakelijke factoren en in standhoudende factoren die de slaap beïnvloeden. Daarnaast beoordelen we onder meer of de slaapvoorwaarden op orde zijn. U kunt hierbij denken aan: bent u voldoende slaperig? Slaapt u passend bij uw biologische klok? Slaapt u voldoende uren, maar ook niet teveel uren? Bent u rustig genoeg om te slapen? Kunt u zich ontspannen en uw hoofd kalmeren? Zijn de belangrijkste externe factoren (slaaphygiëne) op orde? Door deze combinatie van factoren te beoordelen krijgt u de best mogelijke slaap-aanpak passend bij uw situatie.

Hoe werkt het? 

  1. U wordt gebeld voor een afspraak met de Slaapoefentherapeut
  2. Er vindt een intake plaats waarbij vragenlijsten ingevuld zullen worden om zo een behandelplan te kunnen samenstellen (30-45 minuten)
  3. Uw persoonlijke behandelplan gaat van start (6-9 behandelingen)
    De behandelingen zijn praat- en oefensessies. In een praatsessie nemen jullie samen tips door om beter te slapen of gezonder om te gaan met uw klachten of wordt u geholpen met gedachtentherapie, slaaphygiëne, communicatieve vaardigheden, of mindfulness. In een oefensessie krijgt u praktische handvatten en oefeningen om te ontspannen.

Kosten:
Een aanvullende verzekering is nodig om slaapoefentherapie vergoed te krijgen. Het maximaal aantal behandelingen dat vergoed wordt hangt af van uw verzekeraar, dit kan variëren tussen de 6 behandeling en onbeperkt aantal behandelingen (beweegzorg). 
Loopt u al bij een (andere) fysiotherapeut? Dan mag deze afspraak niet op dezelfde dag plaatsvinden als de slaapoefentherapie. 

Deelnamevoorwaarden: iedereen met slaapproblemen kan meedoen.

Tijd: een behandelingsreeks bestaat gemiddeld uit 6-9 behandeling en is verdeeld over een periode van 4 tot 6 maanden. Een behandeling duurt 30-45 minuten.

Bekijk alle leefstijlbegeleidingen