Oefentherapie

Een Oefentherapeut adviseert, coacht en begeleidt u bij het verbeteren van uw houding en bewegingsgewoonten in het dagelijkse leven. Pijnklachten van spieren en gewrichten ontstaan vaak door een verkeerde houding of door belastende bewegingen eventueel in combinatie met een lichamelijke aandoening.


Wat kunt u verwachten?

Samen met de Oefentherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. De Oefentherapeut kijkt hoe u staat en beweegt, hoe u zich voelt en naar uw dagelijkse activiteiten. U maakt na de intake samen een behandelplan, gebaseerd op wat u belangrijk vindt, uw hulpvraag, uw doelen en situatie. Daarna krijgt u oefeningen, uitleg, advies en tips voor het verbeteren van uw houding en manier van bewegen. De oefeningen sluiten aan op uw dagelijkse activiteiten: thuis, op uw werk, bij uw hobby en bij het sporten. Zo kunt u de oefeningen makkelijk inpassen in uw dagelijks leven en is de kans dat de klachten wegblijven het grootst. U leert uw lijf beter kennen. Het doel is om optimaal te bewegen, ook op de lange termijn.

Afspraken vinden plaats in overleg met de therapeut. De afspraken zullen op het begin vaak wekelijks plaatsvinden. Zodra u meer grip krijgt op uw gezondheid zullen de afspraken minder worden.


Kosten en vergoeding

  • De vergoeding voor Oefentherapie komt vanuit uw aanvullende verzekering in de categorie ‘Beweegzorg’, die therapieën om beter te bewegen omvat (zoals oefentherapie en fysiotherapie).
  • De hoeveelheid vergoedingen hangt af van het specifieke aanvullende pakket dat u heeft.
  • Als u een aandoening heeft die op de lijst chronische aandoeningen staat, wordt Oefentherapie vanaf de 20ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaalt u dus zelf, tenzij u een aanvullende zorgverzekering hebt die deze behandelingen dekt.
  • Indien u tegelijkertijd fysiotherapie en oefentherapie volgt, moeten de behandelingen op verschillende dagen gepland worden.
  • Controleer de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering om te zien hoeveel behandelingen u kunt krijgen.

Deelnemersvoorwaarden

Iedereen die problemen ervaart door bijvoorbeeld blessures, stress, ziekte of spanning kan deelnemen aan Oefentherapie. Voorbeelden van klachten waar Oefentherapie kan helpen zijn: reuma, ademhalingsproblemen, ouderdomsklachten, houding- en bewegingsklachten, chronische pijn, COPD, spanningshoofdpijn.

Belangrijk voor deelname is dat de motivatie er is om te leren én te oefenen.


Aanmeldproces

Nadat u heeft gekozen voor Oefentherapie neemt de Oefentherapeut binnen enkele werkdagen contact met u op voor een afspraak. Na dit contactmoment volgt er een intake en kan er vervolgens gestart worden met het behandelplan.