Mindfulness

Mindfulness biedt een krachtig hulpmiddel om op een andere manier om te gaan met lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens, gedachten en externe prikkels (zaken die van buiten op je afkomen).


Wat kunt u verwachten?

Mindfulness schept overzicht en rust in je hoofd. Bewust aanwezig zijn geeft het gevoel dat u leeft en niet langer wordt geleefd. Mindfulness bestaat uit vaardigheden en houdingskwaliteiten die u kunt leren. De training van 8 weken bestaat uit meditatieoefeningen, bewegingsoefeningen, observatieopdrachten, theorie en oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie. De training behandelt diverse uitdagingen, zoals stress gerelateerde klachten, overmatig piekeren, omgaan met fysieke klachten, beheren van negatieve gedachten, sombere gevoelens, voorkomen van burn-out, voorkomen van terugval bij depressie, balans behouden in een druk/ onregelmatig leven, weinig zelfvertrouwen, zelfkritiek, angst voor de toekomst, vasthouden aan het verleden en slaapproblemen. Tijdens deze 8-weeksetraining is er elke week een sessie van ongeveer 2,5 uur.


Kosten en vergoeding

De kosten voor een gemiddelde fysieke of online training van 8 sessies bedragen doorgaans 500 euro, maar de prijzen kunnen variëren per trainer. Het is aan te raden om de exacte kosten te bespreken tijdens de intake. Een aanvullende verzekering is vereist om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Sommige zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor (een deel van) de kosten van mindfulness via de aanvullende verzekering. Daarnaast kan er een vergoeding mogelijk zijn vanuit de basisverzekering als mindfulness een onderdeel is van een behandeling voor terugkerende depressie. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor meer informatie over vergoedingen en voorwaarden.


Deelnemersvoorwaarden

In principe kan iedereen meedoen aan mindfulness, maar het kost tijd én moeite. Het is daarom heel belangrijk om gemotiveerd te zijn als je succesvol wilt zijn met mindfulness. Ook is het belangrijk dat mensen met ernstige problemen eerst met de trainer praten om te zien of het goed voor hen is.


Aanmeldproces

Nadat u heeft gekozen voor Mindfulness neemt een mindfulness trainer, binnen enkele werkdagen telefonisch contact met u op om verdere stappen te bespreken.