GLI X-Fittt

Het X-Fittt GLI-programma biedt ondersteuning aan mensen met overwicht naar een gezonde leefstijl. Gedurende een periode van 2 jaar ontvangen deelnemers coaching door een persoonlijke leefstijlcoach op het gebied van voeding, beweging en andere leefstijlfactoren. De focus ligt op individuele begeleiding en op beweging.


Wat kunt u verwachten?

In het X-Fittt GLI-programma krijg je twee jaar lang individuele begeleiding van een leefstijlcoach. De focus bij X-Fittt GLI ligt op beweging daarom is de leefstijlcoach voornamelijk te vinden in een beweeg- of sportcentrum. Het programma is opgebouwd rond drie hoofdprincipes: het bevorderen van gezonde voeding, het stimuleren van meer lichaamsbeweging, en het aanpakken van factoren die invloed hebben op jouw leefstijl, zoals slaaptekort, stress, alcohol en roken. Het programma wordt gedurende twee jaar op maat gemaakt. Het eerste jaar staat gedragsverandering centraal en in het twee jaar ligt de focus op het behoud van deze veranderingen. Voor voedingsbegeleiding wordt onder andere gebruik gemaakt van een speciale voedingsapp. Daarnaast volg je elk jaar vijf verschillende workshops naar keuze.

De eerste stap is een intakegesprek in een beweegcentrum bij jou in de buurt. Hier wordt een ‘nulmeting’ gedaan. Samen met de coach bespreek je vervolgens de mogelijkheden en locaties voor lichaamsbeweging die passen bij jou behoeften en voorkeuren; dit kan in het beweegcentrum / de sportschool zijn of ergens anders. De coach begeleidt je naar een geschikte beweegactiviteit en monitort dit. De vervolgafspraken na de intake vinden zowel fysiek als telefonisch plaats. De verplichte workshops kunnen zowel op locatie als online worden gevolgd.


Kosten en vergoeding

  • Het X-Fittt GLI-programma kost u niets, omdat het volledig wordt vergoed door de basisverzekering. Het eigen risico is niet van toepassing. Om in aanmerking te komen voor vergoeding heeft u wel een (nieuwe) verwijzing van uw huisarts nodig. Let op: een verwijzing van uw huisarts naar een zorgverlener in het ziekenhuis die u heeft aangemeld bij Beter Verwijs is niet geldig als verwijsbrief. 
  • Voor de wekelijkse beweegmomenten is het mogelijk om een abonnement bij het beweegcentrum af te nemen waar de beweegcoach actief is. Dit abonnement wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit geldt ook als je ergens anders gaat trainen waar een abonnementsvorm nodig is. Het is ook mogelijk om zelf actief te zijn, zonder dat hiervoor een abonnement nodig is.
  • Het gebruik van de voedingsapp is gratis.

Deelnemersvoorwaarden

Om in aanmerking te komen voor volledige vergoeding vanuit de basisverzekering, moeten deelnemers voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Leeftijd van 18 jaar of ouder (vanaf 16 jaar is mogelijk onder bepaalde voorwaarden).
  • Een BMI van 35 of hoger of;
  • Een BMI tussen 25 en 35 met een verhoogde kans op een of meer ziekten die met overgewicht te maken hebben zoals diabetes, hart- en vaatziekten, slaapapneu en / of een vergrote buikomvang (voor vrouwen geldt: meer dan 88 cm en voor mannen meer dan 102 cm).

Aanmeldproces

Nadat u heeft gekozen voor X-Fittt, is het belangrijk dat u alvast een verwijsbrief van uw huisarts vraagt. Binnen een paar dagen na uw aanmelding neemt de leefstijlcoach contact met u op. Samen bespreken jullie wat er verder gaat gebeuren. De eerste afspraak zal plaatsvinden in een beweegcentrum bij jou in de buurt.