Buurtsportcoach informatie

Deze pagina is speciaal bedoeld voor alle buurtsportcoaches in Nederland. Ben jij een buurtsportcoach en wil je nog meer burgers helpen met bewegen? Lees hier verder over Beter Verwijs en meld je aan! 

Over Beter Verwijs

Beter Verwijs, het landelijke verwijsplatform voor elke zorgverlener in Nederland.

Beter Verwijs (een product van Beter Gezond, onderdeel van Radboudumc) maakt het mogelijk dat elke zorgverlener in Nederland zijn of haar patiënt eenvoudig kan doorverwijzen naar een leefstijlbegeleiding buiten het ziekenhuis. Naast agenderen van leefstijl in de spreekkamer is er nu dus ook een mogelijkheid om meteen te verwijzen. Zo kan een patiënt meteen geholpen worden met leefstijlverandering.

Het platform heeft een aanbod van leefstijlbegeleidingen op het gebied van beweging, voeding, ontspanning, slaap, mentaal, alcohol, roken. Eén van de leefstijlbegeleidingen op het gebied van bewegen is de buurtsportcoach! En daarom zouden wij jou graag willen verbinden aan Beter Verwijs. Al ruim 115 gemeenten zijn aangehaakt.

Benieuwd hoe Beter Verwijs werkt voor de zorgverlener? Bekijk dan onderstaande video. 

Landelijke dekking

Alle leefstijlbegeleidingen die verbonden zijn aan Beter Verwijs hebben een landelijke dekking en zijn (grotendeels) ingekocht door zorgverzekeraar of gemeente. Op deze manier maken we leefstijlverandering voor iedere patiënt toegankelijk. Eén van de aangeboden leefstijlbegeleidingen op het gebied van bewegen is de buurtsportcoach! En daarom zouden wij jou graag willen verbinden aan Beter Verwijs.

Iedere gemeente

Om patiënten uit alle regio’s in Nederland te kunnen verwijzen, is het belangrijk dat we in ieder gemeente een buurtsportcoach als contactpersoon hebben om naar te kunnen verwijzen.  Jouw aanmelding bij Beter Verwijs zorgt ervoor dat we in de toekomst nog veel meer mensen door heel Nederland kunnen helpen met (meer) bewegen. Laagdrempelig en zonder hoge kosten voor de patiënt

Aanmelden als buurtsportcoach

Aanmelden kost slechts 1 minuut en is helemaal gratis:

 1. Meld je aan door een mail te sturen naar: beterverwijs@radboudumc.nl 
 2. Vermeld bij je aanmelding graag de gemeente en bijbehorende provincie waarin je werkzaam bent, je naam, telefoonnummer, e-mailadres en back-up contactgegevens (naar wie of naar welke postbus kunnen we contacten bij jou afwezigheid)? Tip: nog geen postbus (algemeen e-mailadres)? Maak deze dan aan.
 3. Je kunt vanaf nu de eerste doorverwijzingen ontvangen en nog meer burgers helpen bij (meer) bewegen.

Meld je aan

Voorwaarden

 • Aanmelden is alleen mogelijk als buursportcoach of beweegmakelaar waarbij de begeleiding naar beweeg- of sportaanbod volledig vergoed wordt en kosteloos is voor de patiënt.*
 • Aanmelden alleen mogelijk voor generieke buurtsportcoaches (die elke patiënt, ongeacht ziektebeeld of leeftijd kunnen begeleiden naar passend beweegaanbod).
 • Aanmelden duurt slechts 1 minuut.
 • Aanmelden is  kosteloos.
  Twijfel je of je hier aan kunt voldoen? Neem dan contact met ons op.* Het adviesgesprek en begeleidingstraject met de patiënt dient kosteloos te zijn. Een lidmaatschap bij een sportvereniging of ander beweegaanbod kan en mag kosten met zich meebrengen.

Aangemeld, en dan?

 1. Er komt een aanmelding binnen van een patiënt bij Beter Verwijs voor de buurtsportcoach.
 2. Beter Verwijs (team Beter Gezond) kijkt wat de woonplaats is van de patiënt.
 3. Beter Verwijs stuurt de aanvraag inclusief patiëntgegevens beveiligd door naar de desbetreffende buurtsportcoach uit de gemeente (dit kan jij dus zijn)!
  Let op: we vragen niet specifiek naar de medische situatie van de patiënt. Wel kan de patiënt zelf bijzonderheden invullen. 
 4. Jij neemt als buurtsportcoach binnen enkele werkdagen contact op met de patiënt om een intake te plannen.
 5. De patiënt wordt verder geholpen en kan aan de slag met (meer) bewegen. Dankzij jouw hulp!

Veelgestelde vragen

Algemeen

Van wie is Beter Verwijs?
Beter Verwijs is een product van Beter Gezond. Beter Gezond is een onderdeel van het Radboudumc. Beter Gezond heeft als missie om patiënten naast hun curatieve behandeling duurzaam verder te helpen met hun leefstijl. Dit doen we onder andere door zorgprofessionals te trainen in het voeren van het leefstijlgesprek middels trainingen en e-learnings én door het aanbieden van het leefstijlverwijsplatform: Beter Verwijs.

Sinds wanneer is Beter Verwijs live?
Beter Verwijs is sinds 1 juni 2022 live en wordt stap voor stap uitgerold. Dit betekent dat het ook stap voor stap gebruikt zal worden door verschillende (steeds groter wordende groep) zorgverleners. Lees hieronder meer.

Zijn er kosten verbonden aan het aanmelden op Beter Verwijs?
Nee, aanmelden voor elke buurtsportcoach is uiteraard helemaal gratis.

Buursportcoaches

Hoeveel buurtsportcoaches (regio’s) zijn er al aangehaakt?
Momenteel zijn er al ruim 44 buurtsportcoaches verbonden met Beter Verwijs.

Zijn er al ervaringen van andere buurtsportcoaches met Beter Verwijs?
Ja zeker, deze zullen binnenkort op deze pagina te lezen zijn.

Aanmeldingen

Hoe vaak kan ik aanmeldingen verwachten?
Beter Verwijs bevindt zich momenteel in een pilotfase, waarbij nog niet iedere zorgverlener gebruik kan maken van het platform. Beter Verwijs is sinds 1 juni 2022  live. Het lanceren van Beter Verwijs gaat stap voor stap (we beginnen met zorgverleners die onlangs getraind zijn door Beter Gezond, in het leefstijlgesprek). De eerste groep zorgverleners (ongeveer 40) personen kan per 1 juni gebruik maken van het platform. Daarna (rond juli) volgt een volgende groep (van wederom ongeveer 40 zorgverleners) en pas richting het eind van het jaar of begin 2022 verwachten we dat zorgverleners uit het hele land gebruik kunnen en zullen maken van het platform. Het aantal te verwachten aanmeldingen hangt dus sterk af van het aantal actieve gebruikers én het aantal patiënten dat kiest voor de buurtsportcoach

Vanuit welke ziekenhuizen kan ik aanmeldingen verwachten?  
De zorgverleners die bij Beter Gezond de training: ‘leefstijl in de spreekkamer’ hebben gevolgd, mogen in de eerste fase gebruik maken van Beter Verwijs. Deze zorgverleners zijn werkzaam bij: Maastricht UMC+, Radboudumc, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Amphia (Breda), UMC Groningen en Rivas zorggroep. Er volgen snel meer ziekenhuizen.

Welk type patiënten kan ik verwachten?
Dit zullen voor nu voornamelijk oncologische patiënten zijn (die in een behandeling zitten of klaar zijn met de behandeling). De pilot is namelijk met deze groep zorgverleners gestart. De leeftijd en het geslacht van de patiënten varieert.

Is er een mogelijkheid om contact op te nemen met de verwijzer (de zorgverlener)?
Er is geen mogelijkheid om contact op te nemen met de verwijzer, dit om de zorgverlener zoveel mogelijk te ontlasten. Indien je inhoudelijke vragen hebt over het verwijsproces kun je terecht bij betergezond@radboudumc.nl.

Welke informatie ontvang ik van de patiënt?
Beter Verwijs vraagt de patiënt om de volgende informatie: naam, geslacht, geboortedatum, adres, gemeente, motivatie en opmerkingen.   Deze krijg jij beveiligd vanuit Beter Verwijs doorgestuurd.